Пластмаси.Поликарбонат – леене под налягане – съвети и параметри.

Източник : http://www.omnexus.com/tc/polycarbonate/index.aspx?id=injection-molding

Бел.пр.: Материала е на Bayer за техния поликарбонат Macrolon.

Поликарбонатите  Macrolon може да се преработват на всички съвременни машини за леене под налягане.Трябва да се използват затварящи се дюзи,ако нагряването е подходящо и равномерно.Нагревните системи и контролните инструменти трябва да са конструирани за най-малко 350 град. Целзии.

Износо- и корозионно- устойчиви възли са се доказали за успешна преработка на Macrolon,особено при марки,съдържащи огнезабавители и/или големи количества пълнители.Използването на стомани с високо съдържание на хром също си струва от общи съображения за здравина на покритието.

Параметри на преработката :

Температури на стопилката:

Стандартната температура на стопилката при преработка е между 280 и 320 град. Целзии.По-ниски температури на стопилката водят до повърхностни дефекти,особено при усилени марки,напълнени със стъкловлакна.При прекъсван на процеса температурата на стопилката трябва да се намали до между 160 и 180 град. Целзии,но без да се изключва нагряването.

Температура на матрицата :

До колкото е възможно матрицата трябва да се нагрява интензивно и равномерно и температурата й трябва да е между 80 и 130 град. Целзии.Високи температури на матрицата намаляват нивото на напрежението и подобряват качеството на повърхността, особено  при напълнени марки.

Налягането на етапа на задържане под налягане също трябва да се настрои на ниско ниво с оглед получаване на свободни от вътрешно напрежение отливки.

Налягания при  преработка :

Изискваните налягания при провеждане на процеса на леене поз налягане(налягане на впръскване и налягане на етапа на задържане под налягане)  зависят от отливанато изделие и трябва да се установяват опитно.Противоналягането общо взето трябва да се настрои от 50 до 150 бара(хидравлично налягане).

Скорост на шнека :

Тя трябва да се подбере по такъв начин,че кръговата(периферна) скорост на шнека да е между 0,05 и  0,2 м./сек.Не трябва да се надхвърля кръгова скорост от 0,3 м./сек.

Недоливане и дозиране :

За да се произведат отливки с определено тегло,най-добре е да се използват шнекове с един обхват на размера(обхват на диаметъра).Това дава възможност да се постигне превъзходно дозиране на разстояние между 1 и 3 пъти диаметъра на шнека.Добра идея е шнек с определен диаметър да се използва изключително за отливане на изделия с подходящо тегло или обхват на обема на стопилката(така че дозирането да се извършва в посочения по-горе обхват от дължината на шнека,което на практика означава шнека,че при дозиране шнека трябва да се придвижва напред на разстояние между 1 и 3 пъти диаметъра си).Извън този обхват може да се появят проблеми с качеството във вид на повърхностни дефекти,намаляване на молекулното тегло,или уловен въздух в отливката.

Добавка на преводача: Препоръчаната темрература на сушене на поликарбонати е 120 град. Целзии за 3,5 часа.Точността на тези данни не е доказана.Те са само препоръчителни.Източника е http://www.floridapolymerequipment.com/id58.html.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.