Пластмаси.Преработка.Преработване на мленки(от бракувани изделия и др.)

Автор: Timothy Wormer Източник: Рlastics Technology http://www.ptonline.com/tips

На почти всички преработватели се налага да използват мленки.Количеството на консумираните в процеса мленки зависи в най-широка степен от самия процес.При леенето пад налягане,например,доколкото се създава малко количество отпадък,съответно не се влагат много мленки.Положението е доста различно при екструзия на листове и свързаното  с това  термоформоване(вакуум-формоване).Тук целия „скелет“(изрезките след отделяне на вакуум-формованото изделие) трябва да се върне в процеса.Подобно е положението и при раздувното формоване,където почти винаги се образуват големи количества(неизбежен технологичен) отпадък.

Размера на мленките има директно влияние върху насипната плътност на материала при смесване с гранулите на свежия материал.Процентното съдържание на мленки също има влияние върху насипната плътност.Тези два параметъра се отразяват на пластициращата способност на шнека,независимо дали става дума за екструзия или леене под налягане.

Най-добре е преработваните мленки да имат насипна плътност,близка до тази на свежия материал и размера на мленките да е приблизително като този на гранулите на свежия материал.Обикновено ако решетката на мелницата  има отвори с диаметър 10 мм.,то размера на частиците на мленките ще е близо до този на гранулите и насипното им тегло ще е близо до това на свежия материал.

И накрая – важно е мленките да са „свободни от прах“.За целта е необходимо ножовете на мелницата  да се поддържат остри и в процеса да е включена добре работеща система за събиране на праха.Фините частици в мленките причиняват проблеми като черни точки,загуба на производителност и блокове от стопилка.Тези блокове се появяват,тъй като фините частици се стапят преди свежите гранули и мленките.,което води до нежелателни ефекти.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.